Si funksionon pilula kontraceptive e urgjencës dhe kur duhet të merret?

Si funksionon pilula e ditës më pas

Nëse ke pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtura ose je e shqetësuar se kontraceptivi që ke përdorur nuk ka funksionuar siç duhet dhe nuk do të mbetesh shtatzënë tani, mund të përdorësh kontraceptivin e urgjencës. Kontraceptivi i urgjencës duhet të merret sa më shpejt që të jetë e mundur. Ka lloje të ndryshme të kontraceptivëve te urgjencës (pajisje intrauterine ose spirale) ose pilula qe merren ditën më pas si për shembull ellaOne®. Në këtë faqe do të gjeni të gjitha opsionet dhe zgjidhjet e mundshme, në mënyrë që të bëni një zgjedhje të duhur.

Konsultohuni me farmacistin ose mjekun tuaj dhe kërkoni më shumë informacion për të marrë kontraceptivë urgjence.

Për cfarë do flasim

1) Kur mund ta përdor kontraceptivin e urgjencës?
2) Cili lloj kontraceptivi urgjence është i përshtatshëm për mua?
3) Cfarë është ellaOne®?
4) Si funksionon ellaOne®?
5) Si e kuptoj që ellaOne® ka bërë efekt?
6) Cilat masa duhet të marr pasi kam marrë ellaOne®?
7) Kur mund të përdor pilulën e urgjencës apo pilulën e ditës më pas?

1) Kur mund ta përdor kontraceptivin e urgjencës?

Nëse ke pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtura ose je e shqetësuar se kontraceptivi juaj nuk ka funksionuar siç duhet dhe nuk do të mbetesh shtatzënë, është normale të shqetësohesh.

Në këtë rast, ti mund të marrësh kontraceptivin e urgjencës. Cilat mund të jenë situatat më të zakonshme që mund të shkaktojnë një shtatzëni të paplanifikuar?

  • Nuk kam mundur të përdor ndonjë kontraceptiv ose kam harruar të përdor prezervativ ose nuk kam marrë pilulat javore kontraceptive ose nuk kam vënë spiralen

  • Prezervativi ka dalë ose është çarë

  • Kam frikë se partneri nuk u tërhoq në kohë

  • Diafragma ka rrëshqitur ose ke harruar ta përdorësh

  • Kam harruar të marr pilulat kontraceptive mujore në orarin e duhur

  • Kam harruar të aplikoj patchin kontraceptiv në orarin e caktuar

  • Kam harruar të vë unazën vaginale në ditën e caktuar

Edhe nëse keni një cikël të përpiktë dhe të rregullt dhe për këtë arsye mendoni se ovulimi tashmë ka ndodhur, në realitet gjatësia e cikleve menstruale dhe dita e ovulimit nuk janë të parashikueshme saktësisht. Duke mos qenë në gjendje të parashikojë dritaren e fertilitetit (mund të jetë në një kohë të ndryshme çdo muaj) rreziku i shtatzënisë vazhdon për pothuajse të gjithë ciklin menstrual.

2) Cili tip i kontracepsionit të urgjencës është i përshtatshëm për mua? Ku mund ta blej pilulën kontraceptive të urgjencës?

Pas marrëdhënieve të pambrojtura ose të mbrojtura në mënyrë të papërshtatshme dhe ke frikë se kontraceptivi që ke përdorur nuk funksionoi, dhe nuk do të mbetesh shtatzënë tani, ke mundësinë të marrësh direkt ditën tjetër pilulën kontraceptive të urgjencës ose siç njihet dhe ndryshe si pilula e mëngjesit pas.

Pilula merret në farmaci pa recetë. Pilulat janë të dy tipeve: një tip është efikas brenda 3 ditëve dhe ellaOne është efikase brenda 5 ditëve.

Një tjetër mënyrë mbrojtëse është vendosja e spirales prej bakri në mitër, proces ky që duhet te bëhet nga gjinekologu brenda 5 ditëve.

Në të dyja rastet sa më parë të veprosh aq më shumë rriten shanset për të mos ngelur shtatzënë. Nëse dëshiron ti njohësh më mirë metodat e ndryshme të kontracepsionit të urgjencës lexo më poshtë.

* Mos harroni se marrëdhëniet seksuale pa përdorur prezervativ mund t’ju vënë në rrezik edhe për infeksione seksualisht të transmetueshme. Bisedoni me gjinekologun tuaj.

3) Çfarë është ellaOne®?

ellaOne® është një kontraceptiv oral i urgjencës. Nëse keni marrëdhënie seksuale të pambrojtura ose jeni të shqetësuar se kontraceptivi juaj nuk ka funksionuar siç duhet, një pilulë e vetme ju lejon të shmangni një shtatzëni të paplanifikuar. Kjo pilulë duhet të merret sa më shpejt të jetë e mundur pas marrëdhënieve të pambrojtura dhe në çdo rast brenda 5 ditëve të marrëdhënieve seksuale. Çdo pilulë ellaOne® përmban 30mg acetat ulipristali. Çdo pilulë përmban gjithashtu 237mg laktozë, kështu që nëse jeni intolerant ndaj laktozës, bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse mund ta merrni atë.

ellaOne® është një kontraceptiv urgjence, d.m.th. ai duhet të përdoret vetëm herë pas here dhe nuk duhet të zëvendësojë kontraceptivin e rregullt.

4) Si funksionon ellaOne®?

Pas marrëdhënieve të pambrojtura, spermatozoidi ngjitet në tubat fallopianë dhe pret që veza të fekondohet për t’u çliruar nga vezoret. Sperma jeton për 5 ditë brenda organeve gjenitale femërore; ellaOne® anulon ose vonon ovulimin për 5 ditë, duke e bërë kështu spermën të paefektshme.

Është thelbësore që ellaOne® te merret sa më shpejt që të jetë e mundur pas marrëdhënieve seksuale të pambrojtura për të maksimizuar efektet kontraceptive.

Mos harroni se ellaOne® nuk është pilule aborti dhe për këtë arsye e paefektshme nëse jeni shtatzënë.

5) Si ta di nëse ellaOne® ka bërë efekt?

Për të qenë të sigurt se ellaOne® ka funksionuar, ju duhet të prisni menstruacionet e rradhës. Shumica e grave kanë një menstruacion normal ne kohën e parashikuar, por në disa raste menstruacionet mund të ndodhin më herët ose më vonë se zakonisht. Është normale dhe nuk ke pse shqetësohesh për këtë.

Në rast se vonesa kalon 7 ditë, ju duhet të bëni një test shtatzënie. Në fakt, çdo medikament vepron ndryshe nga një person në tjetrin. Disa njerëz raportojnë disa efekte anësore të vogla si nausea, dhimbje stomaku, dhimbje në gjoks, etj. Në çdo rast, edhe pse është plotësisht e kuptueshme, mos jini të paduruar dhe prisni 7 ditë dhe pastaj bëni një test shtatzënie. Nëse do ta bëje këtë para 7 ditësh, kjo mund të të jepte një përgjigje jo të besueshme. Lexo për çdo efekt anësor të pilulës se urgjencës.

6) Cilat masa duhet të marr pasi kam marrë ellaOne®?

Gjithmonë përdorni prezervativë deri në menstruacionet e ardhshme.

Mos harroni se kontracepsioni urgjencës është një zgjidhje e rastit dhe urgjente, siç nënkupton emri dhe ju nuk mund ta përdorni atë si një kontraceptiv hormonal. Kontracepcioni i urgjencës gjithashtu nuk të mbron deri në ciklin tjetër, si mendon dikush gabimisht. Nëse doni të bëni seks pas marrjes së kontraceptivëve të urgjencës, gjithmonë përdorni prezervativë deri në periudhën tjetër!

Kjo vlen edhe nëse normalisht përdorni kontraceptivë hormonale: pilulë, patch dhe unazë që duhet të vazhdoni ta merrni ose ta përdorni gjithsesi deri në ciklin tjetër.

Mos ushqeni me gji pas marrjes së ellaOne®

Nëse jeni në gji, mos jepni gji për një javë pas marrjes së ellaOne®. Ju mund të vazhdoni të pomponi qumështin, për të ruajtur prodhimin e tij, por do t’ju duhet ta hidhni atë.

Shtatzënia dhe pilula kontraceptive e urgjencës

Nëse merrni ellaOne® dhe jeni shtatzënë ose mbeteni shtatzënë edhe pas marrjes së ellaOne® nuk ka asnjë provë se kjo ndikon negativisht në shtatzëni. Në çdo rast, bisedoni me mjekun tuaj.

7) Kur mund ta përdor pilulën kontraceptive të urgjencës?

ellaOne® është një kontraceptiv urgjence, d.m.th. është marrë për të shmangur një shtatzëni që ju nuk e doni tani, dhe që mund të shkaktohet pa dashje nga seksi i pambrojtur ose i mbrojtur në mënyrë të papërshtatshme. ellaOne®, pengon ovulimin ose e vonon atë me disa ditë, duke parandaluar takimin midis vezës dhe spermatozoidëve.