Si ta zgjedhësh kontraceptivin e urgjencës më të përshtatshëm për ty

Cili kontracepsion i urgjencës është i përshtatshëm për ty?

Nëse mendoni se kontracepsioni juaj i zakonshëm ka dështuar ose keni “harruar” ta përdorni, keni pasur marrëdhënie të pambrojtura ose të mbrojtura në mënyrë të papërshtatshme, kontracepsioni i urgjencës ekziston pikërisht për të shmangur shtatzëninë e padëshiruar dhe të paplanifikuar.

Ka disa opsione në dispozicion dhe për këtë arsye është mirë të informoheni për t’u siguruar që keni bërë zgjedhjen e duhur për ju. Në këtë faqe do të gjeni informacione rreth zgjidhjeve të ndryshme të mundshme.

Nëse mendoni se keni nevojë për informacione të mëtejshme, pyesni farmacistin ose gjinekologun tuaj. Kontracepsioni urgjent oral, i quajtur edhe pilula e mëngjesit pas, funksionon duke shtyrë ovulimin dhe duke shmangur fekondimin.

Si ndodh fekondimi?

Në përgjithësi një herë në muaj një vezë maturohet në vezore, përpara se të zbresë në mitër përmes tubave fallopiane. Nëse gjatë këtij procesi ndeshet me spermatozoide, mund të ndodhë fekondimi.

Pilula e mëngjesit vonon lirimin e vezës, kështu që spermatozoidi nuk gjen asgjë për të fekonduar në tubat fallopiane. Natyrisht, nëse shtatzënia ka filluar tashmë, kontracepsioni urgjent nuk mund të bëjë më asgjë.

Ekzistojnë disa tipe të pilulave të mëngjesit pas

Ekzistojnë dy lloje të pilulave të mëngjesit pas: njëra përmban acetat ulipristali dhe tregtohet me emrin ellaOne. ellaOne është efektive deri në 5 ditë (120 orë) pas marrëdhënies seksuale në rrezik të shtatzënisë së padëshiruar. 5 janë ditët e nevojshme që spermatozoidet që kanë mbetur brenda organeve gjenitale të femrës të bëhen joefektive pas marrëdhënieve të rrezikshme.

Tjetra përmban levonorgestrel dhe është efektive deri në 3 ditë (72 orë) pas marrëdhënieve seksuale të rrezikshme. Të dyja janë më efektive sa më shpejt t’i merrni pas marrëdhënieve seksuale të pambrojtura ose të mbrojtura gabimisht.

ellaOne® është në gjendje të bllokojë ovulimin, edhe nëse procesi që çon në ovulim ka filluar tashmë. Pilulat e mëngjesit me bazë levonorgestrel nuk mund të bllokojnë ovulacionin nëse procesi i ovulacionit tashmë ka filluar.

Pilulën kontraceptive të urgjencës mund ta marrësh në farmaci pa recetë si e rritur dhe minorene.

Çfarë është spiralja e bakrit?

Spiralja e bakrit, e njohur edhe si IUD (Pajisja Intra Uterin) është një metodë kontraceptive intrauterine afatgjatë (nga 3 deri në 10 vjet në varësi të llojit), por mund të përdoret edhe si kontracepsion urgjence. Në këtë rast ajo futet në mitër nga gjinekologu dhe bakri që përmban spiralja neutralizon spermatozoidet duke i bërë ato joefektive. Pasi të futet në mitër mund të përdoret si një metodë kontraceptive e rregullt.

Futja duhet të bëhet në klinikën e gjinekologut brenda 5 ditëve pas marrëdhënies seksuale të pambrojtur dhe mund të ndihmojë në parandalimin e një shtatzënie të padëshiruar.

Mos harroni se spiralja prej bakri është një kontraceptiv afatgjatë, por nuk ju mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, për të cilat duhet të përdorni gjithmonë prezervativ.