Si funksionon pilula e mëngjesit pas dhe kur mund ta marr?

Si funksionon pilula e mëngjesit pas?

Është folur shumë për këtë pilulë, kështu që është normale që ju të dëshironi të dini më shumë. Ka shumë mite dhe lajme të rreme se si funksionon dhe cilat mund të jenë efektet e saj.

Në këtë faqe do të gjeni përgjigje për pyetjet më të shpeshta në lidhje me kontracepsionin e zakonshëm, kontracepsionin e urgjencës, ciklin menstrual dhe shtatzëninë.

Si funksionon pilula e mëngjesit pas, ellaOne?

Animation demonstrates how ellaOne protects the egg from fertilization

Pilula e mëngjesit funksionon duke penguar ose shtyrë ovulimin. Kjo do të thotë se kur spermatozoidet udhëtojnë në tubat fallopiane, ata nuk do të gjejnë asnjë vezë gati për t’u fekonduar! Dhe për këtë arsye nuk mund të ketë shtatzëni. Duke marrë kontracepsion urgjence sa më shpejt që të jetë e mundur pas marrëdhënieve të pambrojtura ose të pambrojtura siç duhet, ju zvogëloni gjasat e ndodhjes së ovulacionit.

Por nëse ovulimi ndodh ndërmjet marrëdhënies së pambrojtur dhe marrjes së pilulës së mëngjesit pas, pilula nuk do të jetë efektive në parandalimin e shtatzënisë së padëshiruar. Kjo është arsyeja pse ajo duhet të merret sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse keni marrë kontracepsion urgjence dhe menstruacionet ju janë vonuar më shumë se 7 ditë, është mirë të bëni një test shtatzënie.

Ku mund ta blej ellaOne®?
Mund të kem raport seksual pasi kam marrë ellaOne?
Duhet të vazhdoj të marr pilulën kontraceptive edhe pasi kam marrë ellaOne?
Mund të filloj të marr pilulën kontraceptive si metodë të re kontracepsioni pasi kam marrë ellaOne?
Mund të marr pilulën e mëngjesit pas dhe pse jam minorene?
Kur mund ta marr pilulën e mëngjesit pas?
A ekziston vërtet pilula e mëngjesit pas?
Kur ndodh ovulacioni?
Pilula e mëngjesit pas mund të ketë efekte të padëshiruara?
A mund të studioj ciklin tim menstrual për të llogaritur ditët e mia pjellore?
A mund të mbetem shtatzënë edhe gjatë menstruacioneve ose, në çdo rast, larg ditëve të mia pjellore?
A mund të mbetem shtatzënë edhe nëse jam ende me gji?
A mund të mbetem shtatzënë pas seksit të pambrojtur edhe nëse nuk kam arritur orgazmën?
A mund të mbetem shtatzënë nëse shmang marrëdhëniet në ditën e ovulacionit?
A mund të mbetem shtatzënë edhe nëse kryej marrëdhënie në këmbë ose nëse jam lart?
A mund të mbetem shtatzënë nëse mashkulli tërhiqet përpara (koitus interruptus)?
Mund te mbetem shtatzënë edhe me raportin tim të parë seksual?
A mund të mbetem shtatzënë nëse lahem menjëherë ose nëse urinoj menjëherë pas marrëdhënies?