Si funksionon pilula e mëngjesit pas dhe kur mund ta marr?

Si funksionon pilula e mëngjesit pas?

Është folur shumë për këtë pilulë, kështu që është normale që ju të dëshironi të dini më shumë. Ka shumë mite dhe lajme të rreme se si funksionon dhe cilat mund të jenë efektet e saj.

Në këtë faqe do të gjeni përgjigje për pyetjet më të shpeshta në lidhje me kontracepsionin e zakonshëm, kontracepsionin e urgjencës, ciklin menstrual dhe shtatzëninë.

Si funksionon pilula e mëngjesit pas, ellaOne?
Ku mund ta blej ellaOne®?
Mund të kem raport seksual pasi kam marrë ellaOne?
Duhet të vazhdoj të marr pilulën kontraceptive edhe pasi kam marrë ellaOne?
Mund të filloj të marr pilulën kontraceptive si metodë të re kontracepsioni pasi kam marrë ellaOne?
Mund të marr pilulën e mëngjesit pas dhe pse jam minorene?
Kur mund ta marr pilulën e mëngjesit pas?
A ekziston vërtet pilula e mëngjesit pas?
Kur ndodh ovulacioni?

Pilula e mëngjesit pas mund të ketë efekte të padëshiruara?

Ashtu si të gjitha ilaçet, pilulat e mëngjesit pas mund të kenë efekte anësore që ndryshojnë nga personi në person. Pilula e mëngjesit pas në përgjithësi tolerohet mirë. Efektet anësore më të shpeshta janë: dhimbje koke, të përziera, dhimbje barku, lodhje, marramendje, perioda të dhimbshme etj., por çdo grua është e ndryshme. Për listën e plotë të efekteve anësore, referojuni seksionit 4 të fletëudhëzuesit.

ellaOne përmban acetat ulipristali i cili vepron në hormonet që rregullojnë ovulacionin. Kjo do të thotë se mund të lëvizë datën e menstruacioneve tuaja të ardhshme, e cila mund të jetë edhe më e rëndë ose më e lehtë se zakonisht. Këto efekte do të zhduken në ciklin e ardhshëm. Është e nevojshme përdorimi i prezervativit pas marrjes së pilulës së mëngjesit pas deri në menstruacionet e ardhshme. Nëse periodat tuaja vonohen për më shumë se 7 ditë, nëse ka simptoma që mund të sugjerojnë shtatzëni, është mirë të bëni një test shtatzënie.

A mund të studioj ciklin tim menstrual për të llogaritur ditët e mia pjellore?
A mund të mbetem shtatzënë edhe gjatë menstruacioneve ose, në çdo rast, larg ditëve të mia pjellore?
A mund të mbetem shtatzënë edhe nëse jam ende me gji?
A mund të mbetem shtatzënë pas seksit të pambrojtur edhe nëse nuk kam arritur orgazmën?
A mund të mbetem shtatzënë nëse shmang marrëdhëniet në ditën e ovulacionit?
A mund të mbetem shtatzënë edhe nëse kryej marrëdhënie në këmbë ose nëse jam lart?
A mund të mbetem shtatzënë nëse mashkulli tërhiqet përpara (koitus interruptus)?
Mund te mbetem shtatzënë edhe me raportin tim të parë seksual?
A mund të mbetem shtatzënë nëse lahem menjëherë ose nëse urinoj menjëherë pas marrëdhënies?