Tipet e kontraceptivit të urgjencës

Pajisja intrauterine (IUD) e përshtatshme si kontraceptiv urgjence është spiralja prej bakri, në formë T-je

IUD-ja prej bakri, në formë T-je, konsiderohet si kontraceptivi i urgjencës më i efektshëm dhe siguron një zgjidhje të vazhdueshme kontraceptive.1 Megjithatë, në një situatë ku ju duhet të veproni shpejt, vendosja e IUD kërkon kohë dhe është një procedurë invazive dhe e parehatshme.

IUD-ja prej bakri, në formë T-je, mund të vendoset deri në 120 orë (5 ditë) pas kryerjes së marrdhënieve seksuale të pambrojtura.3  Megjithatë, përdorimi i saj është i kushtëzuar nga disponueshmëria dhe nevoja që të vendoset nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.2

Kontraceptivët oralë të urgjencës (pilulat kontraceptive të urgjencës)

Tabletat (Pilulat) kontraceptive të urgjencës quhen ndryshe edhe tabletat e “mëngjesit pas”, pasi ato duhet të merren sa më shpejt pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.4

Janë të disponueshëm dy kontraceptivë oralë të urgjencës5

  • Një që përmban levonorgestrel dhe u përdor për herë të parë në vitin 1999
  • Një që përmban ulipristal acetat (ellaOne®), që ka hyrë në përdorim që nga viti 2009

Mekanizmi i veprimit të kontraceptivëve oralë të urgjencës ka të bëjë me shtyrjen ose frenimin e ovulimit, në mënyrë që të mos lëshohet ovociti.6,7

Në varësi të shtetit, kontraceptivi oral i urgjencës mund të jetë i disponueshëm direkt në farmaci, pa recetë mjekësore. Doza është një tabletë e vetme, që duhet marrë sa më shpejt, pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.4,7

EllaOneWomansBook_AnnotatedDiagrams_6

ellaOne® ofron një kontraceptiv oral urgjence me performancë të lartë dhe që është zhvilluar specifikisht për kontracepsionin e urgjencës5

trombonebackbottom

Përmbledhje e tipeve të kontraceptivëve të urgjencës të disponueshëm në Europë

FORMA FARMACEUTIKE Sa shpejt duhet të veproj? Sa i efektshëm është? Si mund ta marr?
ellaOne® (30mg ulipristal acetate) Tabletë7 Sa më shpejt dhe brenda 5 ditëve (120 orë) pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura ose pas dështimit të metodës kontraceptive7 I efektshëm edhe kur merret pak para zbritjes së ovocitit7 kur risku i shtatzënisë është më i lartë Farmaci ose me recetë nga mjeku
Levonorgestrel (0.75 mg & 1.5 mg) Tabletë9 Sa më shpejt dhe brenda 3 ditëve (72 orë) pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura ose pas dështimit të metodës kontraceptive9 I efektshëm, por nuk funksionon nëse merret pak para zbritjes së ovocitit9 Farmaci ose me recetë nga mjeku
Pajisje intrauterine prej bakri  (IUD) Një pajisje e vogël, në formë T-je, që vendoset në brendësi të uterusit, nga një mjek10 Sa më shpejt dhe brenda 5 ditëve (120 orë) pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura ose një dështimi të metodës kontraceptive9 I efektshëm dhe ka avantazhin e ofrimit të kontracepsionit të rregullt, menjëherë sapo vendoset1 Me recetë nga mjeku

Nëse nuk jeni e sigurt se cila është zgjidhja më e mirë për ju, këshillohuni me një farmacist ose një profesionist të kujdesit shëndetësor.