Si veprojnë kontraceptivët oralë të urgjencës

Kontraceptivi oral i urgjencës vepron duke frenuar ose vonuar ovulimin.1,2 

Veprojnë për të parandaluar shtatzëninë pas kryerjes së marrëdhënieve  seksuale të pambrojtura duke shtyrë ovulimin, kur ai nuk ka ndodhur ende. Kështu, spermatozoidet që presin në gypat e fallopit nuk do të mund të bashkohen me ovocitin, për ta fekonduar atë. Kjo është e ngjashme me kontraceptivët oralë normalë, që gjithashtu pengojnë zbritjen e ovocitit në gypat e fallopit.

Kontraceptivët oralë të urgjencës nuk janë 100% të efektshëm.1 Kjo për shkak të mundësisë që ju të keni ovuluar në momentin që keni marrë tabletën kontraceptive. Marrja e kontraceptivit oral të urgjencës sa më shpejt pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale të pambrojtura rrit shanset  për sukses.3

Sa më shpejt ta merrni kontraceptivin oral të urgjencës, aq më mirë·

  • Kontraceptivët oralë të urgjencës nuk janë 100% të efektshëm.1·
  • ellaOne® është i vetmi kontraceptiv oral i urgjencës që është ende efektiv kur risku i shtatzënisë është më i lartë1,4,5·
  • Sa më shpejt ta merrni kontraceptivin oral të urgjencës, aq më të mëdha janë shanset e shtyrjes së suksesshme të ovulimit dhe shmangies së shtatzënisë.3

trombonebackbottom

Kontraceptivët oralë të urgjencës nuk ju mbrojnë nga shtatzënia nëse vijoni të kryeni marrëdhënie seksuale të pambrojtura.3

woman holding a condom

Nëse dëshironi të kryeni marrëdhënie seksuale pasi keni përdorur një kontraceptiv oral të urgjencës, përdorni një metodë mbrojtëse barrierë, deri në ciklin e ardhshëm menstrual.