All posts by spin-inter

ellaOne® tolerohet mirë

Si të gjithë barnat, ellaOne® mund të shkaktojë efekte anësore, edhe pse nuk shfaqen tek të gjitha gratë.1

Efektet anësore më të raportuara janë dhembja e kokës, të përziera, dhembje abdominale dhe menstruacione me dhembje.2 Këto janë gjithashtu shenja të mundshme të shtatzënisë. Nëse nuk ju vijnë menstruacionet ose nëse periodat tuaja janë me fluks më të vogël ose më të madh se normalisht, dhe nëse këto simptoma i keni pasi keni marrë një tabletë ellaOne®, duhet të kryeni një test shtatzëniet.1

Nëse vini re efekte anësore, flisni me mjekun ose farmacistin tuaj.1

Këshilla për të shmangur incidentet kontraceptive

Incidentet me kontraceptivët mund t’i ndodhin të gjithëve. Ja disa këshilla për t’ju ndihmuar:

 • Jini e përgatitur. Mbani me vete kondom,diafragmën apo kapën
 • Mos përdorni lubrifikues me bazë vajore me kondomët, pasi ata mund të dobësojnë lateksin dhe mund të çahen
 • Bëni kujdes kur nxirrni nga xhepi kondomët, veçanërisht nëse keni thonj të gjatë ose keni vendosur aksesorë
 • Ruajini si duhet prezervativët, në mënyrë që të mos ngrohen apo dëmtohen
 • Mos i përdorni prezervativët pas datës së skandencës
 • Përdorni aplikacionet e prodhuesëve të kontraceptivëve ose funksionet e njoftimit ose kalendarit në celularin tuaj, për të caktuar alarme të përditshme që të merrni kontraceptivin oral
 • Sigurohuni të ndiqni udhëzimet e duhura, nëse harroni të merrni një tabletë kontraceptive. Lexoni fletëudhëzuesin në paketimin e kontraceptivëve oralë
 • Regjistrohuni në njoftimet falas përmes telefonit ose SMS-ve, që ofrohen nga disa prodhues të kontraceptivëve
 • Vendosni një njoftim në telefon për të hequr dhe rivendosur unazën tuaj vaginale
 • Vendosni një njoftim javor në telefon, që të kujtoheni të ndërroni patch-in tuaj kontraceptiv
 • Vendosni një njoftim në telefon që të kujtoheni për injeksionin e ardhshëm kontraceptiv
 • Mos jini të sigurt se do të kujtoheni vetë. Mos rrezikoni!

Planifikoni se çfarë mund të thoni

Mund ta keni më të lehtë, nëse planifikoni paraprakisht se çfarë do t’i thoni farmacistit. Ja disa sugjerime:

 • “Do të doja kontraceptivin oral të urgjencës, ju lutem.”
 • “Kam patur një incident me kontraceptivin dhe do të doja pilulen e mëngjesit tjeter, ju lutem.”
 • “A mund të flas me dikë për kontraceptivët e urgjencës?”
 • “Më nevojitet kontraceptivi oral i urgjencës ju lutem”

Nëse ndiheni më rehat, merrni dikë që t’ju shoqërojë.

pharmacist6

Konsultë e thjeshtë

Marrja e ellaOne®duhet të jetë e thjeshtë dhe pa probleme.

Farmacisti mund t’ju bëjë disa pyetje për të verifikuar nëse ellaOne® është e përshtatshme për ju.

Nuk duhet të keni turp. Mbani mend që stafi i farmacisë përballet çdo ditë me situata delikate – është detyra e tyre ta bëjnë këtë eksperiencë sa më pak stresuese për ju.

pharmacy_interaction

 

Kontraceptivi oral pas ellaOne®

Përdorni gjithmonë metoda mbrojtëse të sigurta barrierë, si kondomët, deri në ciklin e ardhshëm menstrual.
Fillimi i përdorimit të kontraceptivit oral 1 Vijimi i marrjes së kontraceptivit oral1
Nëse dëshironi të filloni një metodë të rregullt kontraceptive, pas përdorimit të ellaOne®, mund ta bëni, por duhet të përdorni gjithashtu kondom deri në ciklin e ardhshëm menstrual. ellaOne® mund të ulë përkohësisht efektivitetin e kontraceptivët hormonalë, si kontraceptivëve oralë ose patch-et. Nëse jeni duke përdorur kontraceptivë hormonalë, vijoni ta përdorni rregullisht edhe pas përdorimit të ellaOne®, por sigurohuni të përdorni kondom sa herë që kryeni marrëdhënie seksuale deri në ciklin e ardhshëm menstrual.

Red condom with packings isolated on white

Referencat

1.ellaOne® Patient Information Leaflet.

Ushqyerja me gji

Mos e ushqeni me gji fëmijën tuaj deri në një javë pas përdorimit të ellaOne®.1 Gjatë kësaj jave, duhet të shtrydhni qumështin e gjirit për të stimuluar dhe ruajtur prodhimin e qumështit.1 Hidheni qumështin e shtrydhur.1

Referencat

1.ellaOne® Patient Information Leaflet.

Si ta kuptoj që ka funksionuar?

Do ta kuptoni që ellaOne® ka funksionuar në momentin që ju vijnë menstruacionet. Pasi kanë marrë ellaOne®, për shumicën e grave menstruacionet vijnë në kohë. Por, disa prej tyre mund t’i kenë më herët ose më vonë.1

Nëse menstruacionet ju vonohen më tepër se 7 ditë ose nëse kanë fluks më të vogël ose më të madh se normalisht, ose nëse keni simptoma si dhembje abdominale, të përziera, të vjella ose dhembje gjoksi, ose nëse keni dyshime se jeni shtatzënë, bëni një test shtatzënie.1

Shtatzënë pas ellaOne®?

Nëse aksidentalisht keni përdorur ellaOne® gjatë shtatzënisë ose nëse keni ngelur shtatzënë edhe pasi keni përdorur ellaOne®, HRA Pharma (mbajtësi i autorizimit të tregtimit për ellaOne®) është e interesuar të marrë më shumë informacione për shtatzëninë tuaj. Informacionet janë anonime për të ruajtur konfidencialitetin tuaj. Mund të raportoni vetë në www.hra-pregnancy-registry.com, ose t’i kërkoni mjekut tuaj të raportojë për ju. Insistojmë të kontaktoni mjekun tuaj sa më herët gjatë shtatzënisë tuaj.

 

Referencat

1.ellaOne® Patient Information Leaflet.

ellaOne® tolerohet mirë

Si të gjithë barnat, ellaOne® mund të shkaktojë efekte anësore, edhe pse nuk shfaqen tek të gjitha gratë1

Efektet anësore më të raportuara janë dhembja e kokës, të përziera, dhembje abdominale dhe menstruacione me dhembje.2 Këto janë gjithashtu shenja të mundshme të shtatzënisë. Nëse nuk ju vijnë menstruacionet ose nëse periodat tuaja janë me fluks më të vogël ose më të madh se normalisht, dhe nëse këto simptoma i keni pasi keni marrë një tabletë ellaOne®, duhet të kryeni një test shtatzënie1.

Nëse vini re efekte anësore, flisni me mjekun ose farmacistin tuaj.1

Referencat

1.ellaOne® Patient Information Leaflet.
2.ellaOne® Summary of Product Characteristics.

ellaOne® është e lehtë për t’u përdorur

ellaOne® është e lehtë për t’u përdorur –është një tabletë e vetme.1

ellaOne® mund ta merrni me pak ujë, sa më shpejt, dhe jo më vonë se 120 orë (5 ditë) pasi keni kryer marrëdhënie seksuale të pambrojtura.1

Mund ta merrni para, në mes ose pas një vakti.1

 

Referencat

1.ellaOne® Patient Information Leaflet.